Varsågod…. Ta en kaka

Men akta dej!!! Dom är försvinnande goda..

Igår bakade jag dessa för första gången, men nöjde mej med en halv sats, och tur var väl det för annars hade vi ätit ihjäl oss. Det blev gott och väl ca 10 kakor var ändå. *viskar*
och då hade jag ändå ätit upp en bra bit av degen… lika underbart god den, provsmakade först sen skar jag av ca 5 cm av rullen och ååååååt.
Det första ungarna sa imorse var att kan du inte baka dom idag igen… Men icke sa Nicke, jag är ingen karaktärsstark kvinna när det gäller att avhålla mej från existerande godsaker, så varför frestas.

Istället tänker jag fresta dej… få se hur bra karaktär du har… *fniss*

Receptet har jag fått från
Ingela som har mycket gott att bjuda på. Men jag kan inte låta bli att dela med mej av receptet till dej... så varsågod...

Engelska pepparkakor / Ingefärskakor
200 g smör
5 dl strösocker
2 dl grädde
1½ dl sirap
1 flaska cedro/citronolja
1 l (600gr) vetemjöl
1½ msk bikarbonat
1½ - 2 tsk ingefära

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt grädde, sirap och citronolja. Blanda mjöl, bikarbonat och ingefära. Rör ner i smeten. Låt degen vila svalt. Rulla till längder och grädda i 200 grader till de flutit ut och blivit bruna. Skäres varma i sneda bitar. OBS! Man måste grädda ett prov. Om degen är för lös flyter de ut för mycket och blir mjuksega. Rätt grad av knaprighet är tricket med dessa kakor. Lite knepigt, men man lär sig.

Den här lilla kakan är nästan som en godisbit. Den passar perfekt om man är sugen på något litet sött till kaffet, och saknar karaktär.



ps. Jag fick dom så där knaprigt goda som Ingela skriver att dom ska bli ds.

19 kommentarer:

  1. Oj vad sugen jag blev...

    Men jag har bakat annat i dag, smaskens det också fastän i en annan genre så att säga.

    Kul att du lyckades första gången!

    SvaraRadera
  2. Hm...för mumsigt...jag saknar karaktär i denna stund...blir nog bak i morgon...önskade jag kunde smaka nu! De ser ju helt underbara ut!
    Kram och ha en skön helg!

    SvaraRadera
  3. Låter ruggigt mumsiga... men ska det verkligen vara en hel flaska citron? Har för mig att den är ganska koncentrerad....
    Fast med tanke på att det verkar vara en ganska rejäl sats (trots svinnet *ler*) så kanske det ska vara så...

    SvaraRadera
  4. Ser verkligen supermumsiga ut, måste testa. Ha en fin dag, kram.

    SvaraRadera
  5. Så ni sitter där "nästgårds" och vräker i er 10 st kakor var, utan att tänka det minsta på OSS...????!!!
    FY BUBBLAN VAD TASKIGT!
    Ni kunde ju faktiskt ha kokat kaffe och inviterat oss på kafferep....snörp!

    SvaraRadera
  6. åååh, då kommer du och bakar hos mig också då?!

    Har brutit min högerarm så hos mig står allt, nästan, stilla.

    En god kaka att trösta sig med skulle sitta bra just nu.

    SvaraRadera
  7. Du bara skäller på mig gämt!
    Man hittar det lite här och där, nu sist hos Alle!
    Men försök nu att vara lite snäll och baka de här kakorna när jag kommer till dig nästa gång!
    Kram mitt trolltyg! Sa far din i dag!

    SvaraRadera
  8. Oj då, här lyckades jag fresta både den ene och den andre... även om en del av er vill det serverat på fat ser jag... ingen nämnd, ingen glömd *blink*

    Nina: ge mej adressen så kommmer det kanske som ett brev på posten.

    G-T: snörp lagpm du... blev jag bjuden idag kanske? Nä... där satt du och mumsa i telefonen istället... fast det kanske var hämndbegäret som satte in. Jag får väl baka nya när du kommer och tittar på mina nya gardiner.

    Faur: Påminn mej när du kommer...

    Maloppa: Ja, det var ett stort recept och jag tänkte likadant som du... "hela flaskan" men så var det ch det ingick i spillet *ler*

    Zanna: Dom är värda att testas.

    Ingela: Tack än en gång för receptet

    SvaraRadera
  9. Usch så dålig jag varit på att skriva kommentarer den senaste tiden.
    men jag har varit lite bättre på att kolla in bloggen.

    Kakorna ser verkligen goda ut!
    men jag tycker i alla fall bäst om allt ditt hantverk! *ler*

    SvaraRadera
  10. Det är verkligen farligt med kakor som går fort att baka och är supergoda! Jag brukar göra en kvartssats med kolakakor, påminner lite om de här kakor. Kolakakorna är också skurna kakor. Odlingspysslaren har ingen karaktär när det gäller att spara kakor, om jag lägger dem i frysen så kommer jag på mig själv med att äta frysta kakor (väldigt gott!)

    SvaraRadera
  11. Ska baka dessa kakor vid ett bra tillfälle.

    Ha det bra/Anna-Carin

    SvaraRadera
  12. Bollebyggdsbo: *vinkar* vet du... jag tror det är så lite till mans. Tack vad gäller mitt hantverk, du har fått svar på din fråga i ateljén.

    Marika: Jag vet, jag vet... även choklad är supergott fryst. Här är knappt lönt att frysa kakor, dom går åt med en gång. Fast detta recept var gott... Kola-kakorna brukar dottern göra, supergoda... fast dessa var ganska annorlunda faktiskt.

    Anna-Carin: Kul, berätta gärna sen vad du tyckte...

    SvaraRadera
  13. Härligt! Hela bloggen doftar kaffe!
    Kram

    SvaraRadera
  14. å, jag som älskar egnelska ingefärskakor :)

    SvaraRadera
  15. Oj, om de är så försvinnande goda och även degen borde jag rynka ögonbrynen åt dig för att du sätter ut receptet ;-) Kramar till Dig...

    SvaraRadera
  16. Oj, om de är så försvinnande goda och även degen borde jag rynka ögonbrynen åt dig för att du sätter ut receptet ;-) Kramar till Dig...

    SvaraRadera
  17. Alle: Visst gör den... och din med en stund, passar ju till kakan min *ler*

    Hannele: Jag vet, jag vet... det var ju genom dina kakor jag hittade Ingela, Tack för det.

    Gisan: Förlåt.. men om du nu ska vara lite näbbig så kan jag väl klämma in med frågan "stammar du?" *fniss*

    SvaraRadera
  18. Ja jag trodde inte kommentaren kom med första gången för att jag hade dreglat ner hela tangentbordet ;-) Kramar...

    SvaraRadera
  19. Gisan. Aha, så det var det som var anledningen... sluta dregla nu och sätt igång och baka istället.
    Sen har du ju indirekt nu svarat på min enkätfråga, fast du får gärna gå dit och klicka i. *kramar tebaks*

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...