Fettisdag för nötalergikerAtt inte kunna äta detta enastående bakverk på grund av nötallergi utan att eventuellt avstå från det smarriga innanmätet är ju synd och skam.
Så här kommer jag med ett förslag som faktiskt kan ersätta den förädiska mandelmassan och ändå göra semlan nästan lika god (om inte godare och pikantare) som den jag med många andra inmundigar denna dag (fast jag har redan tjuvstartat).

Lösningen är enkel. Du behöver bara byta ut mandeln mot rostade solrosfrön i ett mandelmasserecept. Sedan är det inte så svårt att själv göra sina Semlor till sig själv eller bjuda sina vänner på med glädje.

Mixa 75 g rostade solrosfrön med 3 dl florsocker i en matberedare till ett fint mjöl. Tillsätt 1,5 msk vatten och mixa till jämn konsistens.
Man kan ju alltid rosta fröna själv om man vill det. Sedan brukar det finnas färdiga semlebullar/kardemummabullar att köpa så slipper man baka själv utan behöver bara tillsätta "mandelmassan" och grädde.
Bättre brödlös än rådlös - eller?

11 kommentarer:

 1. Vad söt du är med sjalen :) Nej, jag kan inte sticka och virka... Min farmor har försökt att lära mig men eftersom jag inte riktigt får kläm på det så tröttnar jag snabbt. Jag är perfektionist och det blir inte mitt stickande. Jag stickar alldeles för hårt.. och jag har inte fått kläm på att hur man ska plocka upp maskorna när de tappas. Jag har hittat en bok på nätet som ska innehåll allt om stickning. Den ska jag köpa till mig själv när jag är friskare och har tid att sitta ner och njuta av att lära mig något nytt :) Jag ska kila ner på stan så fort jag får ledig från jobb och se om jag hittar något bra garn. Ska googla runt lite och se om jag hittar något mönster. Har tänkt mig en helt enkel trekantig sjal som har lite hål i sig...inget avancerat :) Jag återkommer :) kram Johanna

  SvaraRadera
 2. Vilket bra tipps för de som inte kan njuta dessa underbara bakverk. Jag ska nog köpa mig en idag. Förra året passerade utan att jag åt en enda. Hmm... måste ha berott på sinnesförvirring :-) Kramar...

  SvaraRadera
 3. Eller för oss som inte gillar mandelmassa, ett annat förslag är vaniljkräm i semlorna det är oxå jätte gott! =D

  Tack för allt härligt smicker hos mig!! *ler rodnande*

  Ha det riktigt gott nu!
  KRAM

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig bild:-)
  Vilket bra tipps för de som inte kan njuta dessa underbara bakverk.
  Tack, för det tipset.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Alla - det är faktiskt riktigt mysig smak på den där smeten, gör man den med "vanligt socker blir det riktigt knastergodis.
  Bilden är på sonen då han var liten och jag har fått lov att lägga ut den här, han är inte lika sjåpig som dottern. Nästa gång han fylldr år fick han en JÄTE-Semla istället för tårta. Han fyller ju i anslutning till fettisdagen och bara älskar dessa bakelser.

  SvaraRadera
 6. Man kan tåla mandel, även om man inte tål nötter, inte samma sak, bäst att ta reda på det.

  SvaraRadera
 7. Hannele - visst är det så... men ett barn som är högrislallergiker kan vara nog så rädd för att äta aven mandel. Känner ett sådant barn och hans skräck fick honom nästan att sluta äta överhuvudtaget. Så han blev jätteglad när han blev introducerad detta recept.

  SvaraRadera
 8. Kul att hitta en blogg med min namne, och inte vilken ytlig meningslös blogg som helst utan en jättefin energiboost. Själv får jag dåligt samvete när jag ser vad du ger till dina medmänniskor.
  Kram
  Marléne Wahlberg
  Färila, Hälsingland, Världen ,universum.

  SvaraRadera
 9. Hej Marléne... så glad jag blir över att läsa dina rader *sträcker stolt på mej* speciellt då jag själv ibland funderat över om det bara är trams jag skriver här. Men sant är... jag vill verkligen ge av de positiva sakerna i livet, de glöms så ofta bort... och dålig energi är bara frätande. Dåligt samvete tycker jag inte du ska ha... du gav mej just massor, inte bara för vad du skrev utan även för den plats du befinner dej *gillar*. Man får ge den mängd man orkar... och det varierar för oss alla, har jag inte positivt att ge så låter jag bli helt enkelt... som jag läste nånstans "just because I have pain, I don´t have to be one"
  tack än en gång och kram

  SvaraRadera
 10. Det finns nog fler alternativ?
  Jobbar på förskola och där är det strikt nötförbud! Vår kokerska gjorde supergoda semlor som smakade precis som riktiga. Men utan några nötter/mandel i. Hon hade något annat i, men minns inte vad. Något extrakt istället.
  Åh, så trist att jag inte minns vad det var.

  Hur som helst önskar jag att alla ska kunna njuta av dessa goda semlor :)

  SvaraRadera
 11. till SH det gr det säkert, synd at du inte kommer ihåg vad din kokerska hade i. Jag har sett andra förslag senaremen just när jag skrev detta inlägg hade jag aldrig tänkt på det eftersom vi inte har problem med nötallergi i familjen. Det där med solrosfn var något vi gjorde på frskolan där jag arbetade :) tack iaf för din kommentar.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...