Serveras: Grekisk köttfärslimpa

Bilder på mat är svårt, tycker inte alltid det ser så roligt ut men samtidigt vill man ju gärna se en bild på ett recepts resultat så här ser du mitt foto på dagens middag.

Det serveras grekisk köttfärslimpa, en rätt som jag hittade i en bok för många år sedan och var väldigt fundersam då jag läste receptet när det gällde tomatsåsen. Den innehåller bara tomatpuré, vatten, socker och vitlök. En favorit blev det iallafall här i familjen och bland många som vi serverat den till.

Vill du pröva så gör så här:
* Hacka en knippe persilja och 1 gul lök.

* Blanda i ca 750 gr köttfärs och knåda ihop rejält, släng i en klick smör eller margarin för smakens skull om du vill.

* Rulla ihop till en rulle och lägg i en ungnsäker form smörjd med lite olivolja, ringla även lite över limpan.
* Sätt in den i ugnen på 250gr och låt den stå i ca 10 min.

Under tiden gör såsen:

* Blanda tomatpuré med vatten till en lagom sås-konsistens. Tillsätt vitlökspulver och lite socker... här får du prova dej fram... men när man gjort rätt blir det jättegott. Ta en matsked olivolja också och låt det koka upp.

* Slå såsen över limpan, sänk ugnsvärmen till 175 gr och den bör vara färdig efter ca 20-30 min.
* Servera med kokt potatis och givetvis fetaost och kanske en enkel grönsallad.
Personligen älskar jag mat från alla möjliga länder och förstår inte den kommentar jag fick av en arbetskamrat en gång "varför lagar du grekisk mat hemma, du är ju svensk", ja vi är ju alla olika men nog tyckte jag att det var en konstigt sätt att se det hela på. Vill du veta vad jag svarade så fråga i en kommentar ;)

"Maten står på bordet, händerna i knät... nu så säger alla
VARSÅGOD OCH ÄT"

9 kommentarer:

 1. Det ser väldigt gott ut.
  Jag äter vegetariskt sen en tid tillbaka, men oftast kan man ju byta ut t.ex färsen.

  Smaklig måltid då :-)

  Kram

  SvaraRadera
 2. Mormorshem,
  då föreslår jag att du tar en titt på min grekiskinspirerade lasagne,

  du hittar den om du klickar här

  SvaraRadera
 3. Hm jaha låter rätt gott skall testa det nästa gång roligt med variation. Ha det så bra i "snövräkandet.".

  SvaraRadera
 4. Jag tycker om mat från olika ställen i världen... den svenska maten är man så van vid ju.

  Tycker om grekiskt, libanesiskt, persiskt... och massor av annan utländsk mat.

  SvaraRadera
 5. Du anar inte vad glad jag blev för ditt besök på min modeblogg.
  Jättekul, för det var så länge sedan.
  Gillar receptet på grekisk köttfärsgryta. Fast jag byter köttfärsen mot corn.. Vegetarian som jag är avstår jag från kött.
  Stora kramar
  Eva Agnes

  SvaraRadera
 6. Tack för middagstipset. Det ska jag prova.

  Och så undrar jag förstås vad du svarade din arbetskamrat? :)

  SvaraRadera
 7. Fjonkan,
  visst pröva du... nästa gång du tar dej utanför dörren för att inhandla ingredienser *fniss* kramen

  Nina,
  visst är det gott, är själv vädigt förstjust i tai och indiskt.

  Ewa-Agnes,
  kärt återseende... som sagt längesedan, corn går ju oxå. Själv anväder jag mycket aubergine eller scuach istället för kött. Titta gärna i min andra kommentar ovan, där finns en länk till en vegitarisk lasagne. Stor kram till dej med.

  Fröken Elsa,
  varsegod... jag svarade helt enkelt att jag lagar grekiskt för jag tycker det är godare. Tyckte det svaret kunde räcka även om det givetvis fanns andra skäl men som jag inte tror hon var upp till att förstå.

  SvaraRadera
 8. Tycker det är synd att du förstör maträtten med vitlökspulver?? Färska öret som man oftast använder i Grekland ör det absolut bästa och ger en helt annan smak ,garanterat!

  Jag kan tips om att toppa rätten med Yoghurt, det blir lite mer Turkiskt och faktiskt riktigt riktigt gott...

  Vitlökbröd är givetvis gott till och kanske ett glas rött??

  SvaraRadera
 9. Cleverclick,
  hej... vad kul att du berättade om din variant. När det gäller vitlöken så håller jag med dej. Men ursprungsreceptet var pulver och faktum är att det blir liiiite godare så (har testat båda)
  Youghurt använder jag gärna i köttfärssås och i indiska recept... till denna tycker jag fetaosten är tillräcklig som smakbrytare. Synd att det inte gick att klicka sej vidare in till dej. Får se om jag kan hitta dej på annat sätt.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...