Söta apelsin-skal med massor av C


Nu börjar de riktigt goda apelsinerna komma i butiken med tjocka härliga skal... Så varför inte passa på att även använda skalen till annat än kompostering. Ju tjockare skal desto godare.  Egentligen är det väldigt enkelt att få bort det beska när man gör Apelsinskals-syltning. 

Skala apelsinerna så du får ca 8 "båtar"
Lägg dessa i en skål eller tillbringare med kallt vatten ca 1 dygn, byt vattnet varannan timme. För att vara säker på att beskheten är borta provbiter jag i ett hörn. I värsta fall får det stå d med jämna vattenbyten.
Nu är det bara att "sylta" dom. (Såvida du inte vill trä upp dom på tråd för att få en fin rund form men det brukar jag hoppa över).

Koka först skalen i nytt vatten ca 1 timme och lite till, tills de blivit mjuka. Häll över i sil eller durkslag.

Här kommer det lite knepiga… (grekiska recept är väldigt ungefärliga… både när det gäller mått och grader)

Koka upp 3 tekoppar vatten med 1 1/4 kilo socker är vad som står. Jag beräknar ca 2 dl per kopp (m.a.o. 6 dl vatten) och 1 tsk citronsaft

Detta kokas i ca 10 min… sedan lägger jag i skalen och låter det koka i ytterligare 5 till 10 min tills vätskan blir sirapslik (åter ett grekiskt mått ;)

Lägg skalen i glasburkar med tätsittande lock och slå sockerlagen över tills skalen är täckta. Det kan gärna bli trångt i burken. (Skulle du uppleva sockerlagen för rinnande kan du koka om den ett tag till innan du slår över den)

Förvara det i kylskåpet om du inte vill få en sockerchock och äta upp allt på en gång.

Det här är jättegott till kladdkaka eller chokladglass skurna i småbitar. Du kan också sikta lite ren kakao över innan du serverar godiset på fat.

Åh, höll på att glömma, just till jul brukar jag lägga några hela nejlikor i burken också, förhöjer jul-smaken och det ser väldigt fint ut om man vill ge bort en burk i present.


, intressant, , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...