Äggmjölk och Lattekaffe


Äggmjölk blev min räddning då mjölken som var den sista kolhydratskällan som måste bort när jag börjat med lchf. Testade först några ggr med recept som finns oändligt av på nätet men inte förrän jag började använda cocosfett istället för smör kunde jag ta bort mjölken helt och hållet. Eftersom jag använder ca 2 tredjedelar mjölk i kaffet gör jag en större sats som räcker i 2 dagar. Mättande och nyttigt till frukost (jag som allltid varit en frukostmänniska klarar mej nu på en rejäl kopp av detta innan jobbet och står mig från kl 7 till 11) Dessutom går den att dricka kall på sommaren som en svalkande Frappé 

Detta behövs:
 • 6 ägg
 • 60 gr smaklöst cocosfett
 • kokande vatten
 • stavmixer
 • 1 1/2 liters kanna
 • micro
 • digital ugnstermometer

Så här gör jag:
 • Först ser jag till att 6 ägg verkligen blir rumsvarma
 • Sen värmer jag cocosfettet (köper Cocosa ekologisk till förmånligt pris från toppformula som ofta har rabatt) i micron 1 min
 • Med stavmixern mixar jag det smälta fettet en stund innan jag tillsätter 1 ägg i taget under fortsatt mixning. När alla ägg är ilagda mixar jag yttrligare nån min. 
 • Sedan anväder jag den digitala ungstermometern och sakta (i början) mixar jag i kokande vatten tills termometern säger 70 gr (detta för att äggvita som inte värmts till denna temperatur i minst 1 min innehåller ett ämne (avidin) som hämmar upptaget av vitamin B7 (biotin). 
 • Då och då mixar jag längst upp i skummet för att få det att sjunka, annars får inte allt vattnet plats.
 • Nu har jag färdig äggmjölk i kylskåpet... lätt att ta med till jobbet och klara fikarasten utan den förädiska mjölken. Bara att fylla på den mängd du känner för i kaffet och vispa upp lite grann med en sked.
~ När man äter ska magen fyllas till en tredjedel av mat, 
en tredjedel av dricka och resten ska vara tom ~
Talmud

, intressant, , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...