Grekiska frikadeller med krämig citronsås


Giouvarlakia avgolemono som det heter på grekiska serverade min svägerska till barnen när vi var i grekland första gången. Då jag aldrig varit förtjust i kokt mat avstod jag från att smaka. Ett dåligt beslut visade det sig några år senare då min man plötsligt fick för sig att tillaga denna rätt här hemma... under protester "finns det inget annat kul att äta" valde jag ändå att smaka lite... och herregud, jag vräkte i mig (min man har en tendens att alltid slå på stort när han lagar mat) det var ju otroligt gott. Till och med våra vänner som semestrat i grekland i över 20 år älskar denna rätt trots att dom i övrigt inte gillar det grekiska köket?! 

En liten parentes innan jag ger dig mitt recept: när jag själv skulle tillaga detta första gången och även mindes hur svägerskan gjorde förvånade det mig att både hon och andra låter "soppan" koka efter att äggen lagts i. Hur detta är möjligt förstår jag inte men faktum kvarstår, 1 gång lyckades jag göra detsamma utan att såsen skar sig. Jag råder dig dock till att inte pröva utan ta det säkra för det osäkra. 

med det sagt... varsegod, så här gör du

750 gr köttfärs (gärna lamm)
75 gr ris
50 gr smör
1 finhackad gul lök
3 msk olivolja (kan uteslutas)
4 ägg
5 msk finhackad bladpersilja
1-2 citroner
salt, peppar och vatten

Tvätta riset i rikligt med vatten ca 5 ggr. Blanda ordentligt samman färs, ris, lök, persilja samt 3 äggvitor, salt, peppar och olivolja (spara gulorna till senare).

Forma frikadeller av blandningen till bollar (typ stora köttbullar)

Smält smöret i en gryta modell större framför allt vid.  Lägg frikadellerna i botten på grytan och täck med varmt vatten. Låt koka på medelvärme ca 20 min eller så lång tid det tar för riset att bli mjukt. Ta kastrullen från värmen

Vispa samman ägg-gulorna (här ska igentligen citronsaften i, men då det är en smaksak hur mycket föreslår jag att du smaksätter med citronen till sist) 

Ta 1 msk spad från kastrullen och vispa ned i ägg-gulorna. Forstsätt tillsätta 1 msk åt gången 5-6 ggr. Häll det därefter i såsen sakta mot kastrullkanten, vispa försiktigt någonstans där det inte finns bollar (eller ta upp bollarna och gör färdigt såsen innan du lägger tillbaka dom) och skaka försiktigt om kastrullen eller rör om mycket försiktigt eftersom bollarna lätt går sönder.

Det sista momentet är lite tricky efterom såsen kan skära sig. Om du tar ut bollarna först är det lätt åtgärdat genom att sätta till en äggula till.

~ aptiten kommer medan man äter ~
, intressant, , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Mums så otroligt gott ! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. japp och tyvärr inget som man lätt hittar bland turistorterna, synd tycker jag. Grekiska köket är så mycket bättre än vid första ögonkastet.

   Radera
 2. Ååh, låter hur gott som helst. Inspirerande, måste provas. :)

  Har en egen variant på frikadeller med salsiccia och jägarbacon. Den hittar man här : http://kottfarsbloggen.se/recept/frikadeller-med-salsiccia-och-jagarbacon-tomatsas/

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...