Nygammal Husmanskost


Fläsklägg med alternativt rotmos blev gårdagens middag. I vår familj tillhör fläsklägg med rotmos den av den svenska husmorskosten som alla älskar. Men nu var det ju det här med kolhydraterna... så här gällde det att tänka nytt.

Jag kokade upp en blomkål och en liten kålrot (var för sig eftersom de har olika koktid) tills de blev ordentligt mjuka. Sedan mixade (går att mosa på vanligt sätt också) jag allt ordentligt och tillsatte några msk grädde och en ordentlig klick smör, saltade och pepprade som sig bör, och voila... rotmos med lite mindre kolhydrater men absolut inte mindre god smak.

Hela härligheten serverade jag med en bit grönkål och en god dijonsenap.

Att koka fläsklägg är ju inget märkvärdigt men vill ändå berätta om en tumregel min mor lärt mig angående att koka kött... 1 timma per kilo minst för att den ska bli genomkokt. 

Fläsklägg eller svensk husmanskost i övrigt har aldrig tillhört vår familjs stora frestelser men en dag för några år sedan blev jag bara sådär jättesugen och berättade för min man om fläsklägg med rotmos... han hade ingen aning om vad detta var och såg ganska skeptiskt ut men visst, smaka kan man ju alltid. Kålroten fick jag dock servera vid sidan om för att inte förstöra potatismoset.
Detta blev en av allas favoriträtter, så det var väl för väl att han och barnen vågade testa.  Vad vi sen gör med den goda buljongen på grekiskt vis ska jag berätta en annan gång.

~ All glädje utan rotmos är konstlad glädje ~
Torsten Ehrenmark (1919-1985)
, intressant, , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...