Blomkålsgratäng - snabbt, lättlagat och gott


Härom dagen hamnade jag på Madelenes lchf blogg och hittade detta goda recept som jag tänkt pröva. Men nu blev det inte riktigt så för jag hade 1 halv grillad kyckling kvar av gårdagens middag. Tycker nog det är bra när rester kan återanvändas till något annat matnyttigt. Så med lite variation fick jag till min egen allt-i-ett blomkålsgratäng. Jag valde att inte koka blomkålen först utan gjorde som du kan läsa här. Och korven byttes mot den halva kycklingen och knaperstekt bacon som jag numera gör i ugnen (läs gärna här)

Vill du testa så kommer mitt recept här som räcker till ca 4 personer med en god sallad till.


Det här behöver du:
1 halv grillad kyckling
1/2 blomkålshuvud
olivolja
1/2 pak bacon knaperstekt
2 ägg
2,5 dl grädde
1 dl strimlad purjolök
1 1/2 dl riven/hyvlad ost
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva blomkålen i centimeter-tjocka skivor. Placera i botten på en gratängform (eller annan ugnsäker form) Ringla olivolja över och salta lätt. Låt den få färg i ugnen ca 15 min. Strimla purjolöken och bryt sönder baconet och strö över blomkålen. Fortsätt med att dela kycklingen i mindre bitar och fördela över det hela. Vispa ägg, grädde och kryddor (och ev. en del av osten). Häll på och lägg på resten av osten. Gratinera i ca 20 minuter tills osten fått färg och äggstanningen "stattnat".

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
 Bättre en fågel i handen än 10 i skogen,
i alla fall till middan

2 kommentarer:

  1. Detta ser riktigt gott ut :)

    SvaraRadera
  2. Det var supergott, t.om svärdottern åt med förtjusing fast hon pillade bort baconet

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...