Örtkryddade fetaostfyllda zuccinibullar


Det var på kvinnofolkhögskolan i göteborg jag lärde mej hur mycket gott det fanns att äta för en vegetarian. Min reaktion då jag först fick höra att endast vegetariskt serverades var att jag får väl ha med mig matlåda... men jag tillhörde nog en av dem som flitigast besökte restaurangen och åt varje rätt med förvåning över hur gudomligt gott det var. Nu ska jag inte ljuga, jag älskar fortfarande kött men jag älskar nog mat i allmänhet och att då och då skippa köttet får mej att må bra.

Så igår var en vego-mat-dag - Örtkryddade fetaostfyllda zuccinibullar... från grekland, med en god tomatsås till. Lätta att göra om man har en stavmixer med riv och hackmöjligheter (vilket jag har) i annat fall får man hacka och riva för hand... men det är dessa absolut värda. När det gäller tomatsåsen använder jag den i tetraförpackning som är lite mindre vattnig. I annat fall kan man tillsätta lite tomatpuré.

Det här behöver du till bullarna:
3 st squash/zuccini
1/2 knippe dill
1/2 knippe mynta
1 knippe persilja
1/2  röd lök
5 st färsk lök
100 gr mandelmjöl
2 ägg
200 gr fetaost
6 st soltorkade tomater
2 msk fiberhusk
2 msk pofiber
salt/svartpeppar
majsmjöl/mandelmjöl/vetemjöl
olivolja

Gör så här:
Riv zuccinin (inte alltför grovt) och lägg i en sil eller durkslag. Tillsätt 1 tsk salt och låt zuccinin rinna av i ca 20 min.
Under tiden hacka dill, mynta, persilja, lökarna fint. Lägg i bunke eller skål och smula ner fetaost. Hacka tomaterna grovt och lägg i. 
Krama ur så mycket vätska det går ur zuccinin och blanda allt tillsammans med mandelmjöl, fiberhusk, pofiber och äggen. Salta och peppra efter smak.
Blanda väl utan att krama för mycket. Låt vila ca 10 min.

Rulla försiktigt (utan att krama) bollar och vänd i någon av mjölsorterna (vetemjöl är väl godast och i så liten mängd att även en lchf:are kan unna sig det. Glutenintoleranta bör välja mandel eller majsmjöl alternativt glutenfritt mjöl) 

Platta till bollarna och stek i olivolja på båda sidor tills de är vackert bruna. Efterstek dom i 150 gr ugn  ca 10 min.


Tomatsås:
Mixa 1 fpk krossade tomater lätt. Smaksätt med 1/2 örtbuljong, olivolja, lite citron och koka upp . 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ 
Bättre en måltid av grönsaker där det finns kärlek 
än en gödd kalv med hat



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...