Underbar dragondoftande kyckling för 2 dagar

I vår familj är vi mest förtjusta i lår/ben-delarna på kycklingen och filéerna lämnas till sist. Normalt när hel kyckling säljs till ett bra pris brukar jag stycka i förväg och använda filé-bitarna för sig i gryta eller något mer avancerat. Lårbenen och resten grillar vi och äter separat. Men just i julruschen fanns inte tiden så 4 kycklingar åkte direkt in i frys utan att styckas. Så där stod jag med valet att tillaga en hel kyckling i ugn eller gryta. Visst det fungerar ju men inte något jag kände för så istället tillagade jag 2 kycklingar varav vi åt hälften ena dan och den andra hälften i en ny rätt 2 dagar senare, du hittar den om du klickar här.

En vanlig grönsallad är allt som behövs i denna smakrika rätt. Här valde jag att rosta strimlad suzzini och blandade i.

För att tillaga de 2 kycklingarna dag 1 behövs detta:

2 hela kycklingar
1/2 röd lök
2 klyftor  vitlök
1/2 citron och citronskal
100 g smör
1 tsk torkad dragon
Salt och peppar
1 dl crème fraiche

Gör så här:
Riv citronskalet och skär lök och vitlök i skivor och citronen i bitar.
Blanda lök, vitlök, citron, citronskal, dragon, salt och peppar i en skål eller tallrik med smöret.   

Lägg in blandningen i kycklingarna och försök peta in en del under skinnet, runt om hela kycklingen och resten ovanpå. 
Lägg kycklingarna i en ugnsfast form.
Ugnsstek kycklingarna i 200 grader i 60–70 minuter. Ös då och då med skyn som bildats.

När kycklingen är färdig sila skyn (obs, glöm inte spara "gegget" till nästa rätt men ta bort citronbitarna

Vispa i crème fraiche i skyn och värm upp.

Är man inte mer än 2 vid matbordet går ju det att dela allt i hälften och ändå få mat i 2 dagar.

~~~~~~~~~~
Angrip kärlek och matlagning 
med hänsynslös lössläppthet 
Dalai Lama   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...