Squash till lunch idag


Dagens lunch blev en mix av 2 olika sätt att äta squash (fick ju squash över efter fredagens squash-plättar). Min man brukar steka centimetertjocka skivor av squash eller aubergin vända i vetemjöl, sedan pressa vitlök och stänka balsamvinäger över alltihop... supergott! Men så är det ju det här med mjölet...  
Det finns ett lchf-recept på zucchini-crisp som jag testat (receptet finns här, supergoda men bökiga att tillaga) Så jag gjorde så här idag:

Skar centimetertunna skivor och kokade upp lätt i saltat vatten. Lät dom rinna av i ett durkslag. Sedan vände jag dom först i ett uppvipat ägg med lite creme fraise, sen i en blandning av mandelmjöl och riven pamersan (ju mer pamersan destu godare) Stekte sakta på 2:an tills de fått fin färg på båda sidor och var genomstekta. Saltade och vitlös-pulvrade rejält medan de fortfarande låg i pannan. Så upp på fatet och skvätte balsamvinäger på hela härligheten. Till slut serverade jag detta med en god tomat och lite rucolasallad. 


~det är bara fantasin som sätter gränser~


Åh gud så gott - zucchiniplättar...


Eller squash-plättar som dom kallas på 56kilo.se där jag hittade receptet.

Det finns vissa saker jag saknar sedan vi övergått till att undvika snabba kolhydrater, speciellt då det där lite extra på fredag eller lördagkvällen. Typ formbröd grillade i ugn med vitlöksmör och till detta räkor, cremefraise och avocado (den kom tyvärr inte med i bild) eller langos med gräddfil, stenbitsrom och lite rödlök. 

Dessa plättar som jag gjorde igår med ovan nämnda tillbehör smakade t.o.m godare. Mmmm, fredagsmyset räddat :) och så kallas fredag den 13:e för otursdag?

till ca 4 portioner behöver du:
1 squash
1 ägg
1 dl riven ost
3/4 msk fiberhusk
salt 
vitlökspulver

gör sedan så här:
Riv squashen grovt och lägg i durkslag, salta lite och låt dra en stund. Krama ur vätskan ur squashen så gott det går.

Vispa ägg och blanda ner squashen och riven ost och fiberhusk. Låt stå en stund. Stek sedan i kokosfett och lite grekisk olivolja (för den goda saken eller smakens skull) på medelstark värme tills plättarna fått fin färg och pudra dem med vitlökspulver.



~Lätt som en plätt~

Dajm - barndomsgodis a'la 1970-talet

Att sitta i ett hus typ 2 km in i skogen och 2 mil till närmsta affär och bli godissugen (speciellt på choklad) är inte kul ;) om man glömt handla med. Så plötsligt fungerar minnet... DAJM... jo, vi har alla ingredienser men hur sjutton var måtten då? Jag googlar runt och hittar en massa recept men inte MITT recept. Det där som vi snabbt rörde ihop och kokade och slängde in i frys eller kyl till mammas förfasan. Det recept som jag sedan lärde våra barn men det var långt innan jag började lägga upp mina recept på nätet så det var bara att sukta vidare. Men nu, hemkommen, ska det in här på bloggen så jag alltid har det till hands när suget blir för stort och döm om min förvåning om jag hittar den lilla lapp som syns i bild på kylskåpets sida dold av dörren :) Det receptet är en dubbel sats och minutrarna är för micron... 1 min först rör sen om och sen ytterligare 5 min.

Micro hade vi ingen då jag var ung men det blir alltid bäst ändå i en tjockbottnad gryta på gammalt hederligt vis och det är bara att måtta upp allt och blanda medans smör och allt smälter ihop på spisen. 

200 gr socker
35 gr mjöl
100 gr smör
75 gr sirap
10 gr cacao

Sedan koka tills det blir önskad hårdhet (jag lägger en droppe på en isbit och  testar då och då) ca 5-7 min, personligen vill jag ha den lite härligt seg som kola. 

Nu är jag själv vuxen och mamma så inte läggs det på tallrik in i frys eller kyl utan på en bit folie på diskbänken där det får svalna medans jag skriver detta... så där, nu är det nog perfekt  att avsmakas.

~ Den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge ~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...