Glutenfria zucchini frallor


Häromdagen hittade jag ett recept på dessa frallor på Catarinas blogg som lät så goda att jag måste testa. Normalt sett försöker jag undvika att blogga om recept som redan finns på andra ställen men dessa var så goda att jag måste dela med mig. Catarinas frallor ser dock godare ut än mina vilket kan bero på att jag skippade kokosnötsmjölet eller så beror det på att jag hade mer zucchini i mina då receptet säger 1 1/2 dl finriven vilket kan vara lite svårt att mäta. Jag valde också att hoppa över kokosnötsmjölet då jag inte är så förtjust i kokos-smaken och tog lite extra mandelmjöl istället. 
Dessa frallor är glutenfria och mängden kolhydrater låg. 1 fralla ger knappt 4gr kcal men vill du komma ner till under 3, välj bort moroten och ta lite mer zucchini istället. Dessutom räcker ju en halva till frukosten med smör och ost... eller hur?


1 ej alltför stor finriven zucchini
1 finriven morot
4 hela ägg
1 1/2 dl mandelmjöl
(1,5 msk kokosnötsmjöl)
2 msk fiberhusk
1/2 dl sesamfrön
2-3 msk solrosfrön
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa eller mixa äggen till ett skum i ca 2-3 min. Blanda ner den rivna zucchini och morot. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vänd ner i skålen med ägg/zucchini. Låt stå i ca 5-10 min och forma sedan 8 st frallor i den form du vill ha. Pensla med olivolja och strö seamfrön över om du vill. In i ugnen i ca 20 min. 

Undrar du hur jag gör för att räkna ut kolhydraterna så kan jag berätta att på kostbevakningen.se kan du lätt räkna ut energi, protein, fett, kolhyrater fibrer och alkohol genom att skriva in alla ingredienser i t.ex en maträtt.  Bra om man vill ha stenkoll på vad man stoppar i sig :)


  ~Mat är en viktig del av en väl avvägd diet~
Fran Lebowitz

Räkpasta i Het sås...

Tar inte mycket längre tid än det tar att koka spagetti.

Jag hackar ca 4 vitlöksklyftor (nej jag tar 6st) och en mild chili.

Fräser det i 4 msk olivolja. Häller på 1.5 dl vitt vin.

Nu får detta koka ner medans jag sätter pastan på kokning.

Så där, pastan kokar och jag tar en burk krossade tomater, ner i vitvinskoket.

Sen en rejäl knippe persilja (helst blad). Saltar o pepprar lite.

För att göra såsen lite fylligare tar jag även 1 msk tomatpuré och rör i.

Nu är det bara att lägga i räkorna, jag tar färska tigerräkor men vill du testa detta själv så ta vad du har. Eftersom mina räkor är färska får det koka nån minut annars är det bara att lägga i pastan direkt och.... smaklig måltid

links: , ,

Thai inspirerad röd linssoppa


Det är alltid kul att testa lite nya smaker och genom att googla runt bland röda linser-soppor kom jag till slut fram till att med lite förändringar här och där skulle detta bli både enkelt, billigt och nyttigt.

Jag valde att byta ut limeblad och citrongräs då de både är dyra och kan vara svåra att hitta, samt att jag bytte ut hälften av cocosmjölken mot creme fraiche då alla i familjen inte är stormförtjusta i alltför framträdande cocossmak. Och så drog jag ifrån och la till lite annat här och där. Här kommer resultatet.

Hacka 1 st lök och fräs mjukt i oliv eller cocosnötolja.
Lägg i en 1 ½ msk röd currypasta och fräs en stund.
Tillsätt 250 g avsköljda röda linser och ca 1 liter vatten, låt koka i 15 min.
Riv skalet av 1 citron och 2 lime och tilllsätt.
Mixa allt till en mjuk och slät soppa
Tillsätt 1 halv burk cocosmjölk och 1 liten burk creme fraiche 
Låt koka upp och pressa i citronen och limen.
Smaka av med soya (men inte om du är glutenintolerant) tills lagom sälta.

Skär 3 lökar i tunna skivor och låt dom torka upp på hushållspapper i ca 30 min (gör detta gärna innan du startar med själva soppan)
Värm upp olja och lägg i en lökring och testa att den börjar stekas omedelbart utan att brännas. Lägg i resten av löken och stek gyllenbruna och krispiga. Håll koll på värmen och sänk om det blir för varmt, löken ska stekas i ca 6 min utan att brännas men få fin brun färg och bli knapriga. Ta från värmen och låt dom ligga i någon minut innan servering.

Garnera soppan med lökringarna och några löv färsk koriander. 

Mmmmm, så gott ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...