Sockertårta.. eller våfflor


Nu har jag gjort Tarte au sucré, om vi nu ska tala franska vilket detta gudomliga bakverk heter i orginal. 
Kanske ser den inte mycket ut för världen men jag lovar varje tugga är en njutning. Men vägen dit tog lite oanade vägar.. men också upptäckten av nå't nytt och gott för smaklökarna. 

Det var sonens önskemål att göra denna speciella tårta till hans namnsdag.  Den första svårigheten var att hitta cassonadesocker, men efter lite googlande fann jag att det var samma sak som råsocker.
Så sagt och gjort.. och denna gång skulla jag göra den efter konstens alla regler.. mätte och lade i degbyttan.. men.. men.. nå't blev väldigt fel! 

Kollar recept igen och inser att mängden mjölk måste vara fel 600 g till 175 g mjöl.. nä, detta liknade mest pannkaks-smet. Jaha.. hälla ut eller använda till nåt?

Ah, det liknar ju ett recept på våfflor så fram med våffeljärn, och sagt och gjort. Det blev ett lass goda våfflor och jag kunde börja om med Sockertårtan. 
Men innan dess fick jag för mig att testa, för smaken och nyfikenhetens skull och varför inte. Receptet för tårtan innehåller cremé fraiche och råsocker så jag blandade ihop dessa 2 och lade på våfflorna. Oj vad gott. Testa gärna det på vanliga våfflor, supergott.

Ok, nog om det misslyckandet som vändes till succé, här kommer receptet (med rätt mängd mjölk - 60 g istället för 600) till ca 6 personer

Ingredienser:
Deg
60 g mjölk (rumsvarm)
8 g jäst
200 g vetemjöl special
18 g råsocker
2 ägg
80 g smör (rumsvarmt)
Topping
120 g råsocker
20 g smör
200 g cremé fraiche
Äggstrykning
1 ägg 

Gör så här
Lös upp jästen i mjölken och rör ner övriga ingredienser utom smöret. Knåda på låg hastighet i 5 min.
Tillsätt smöret och öka hastigheten. Knåda tills du kan dra ut en bit av degen utan att den brister, den ska vara väldigt elstiskt. Spricker den upp så knåda lite till (så kallat glutenprov

Lägg degen i en inoljad plastburk med lock i 2 tim.
Ta ut och pressa ut luft ur degen med hela handen, vik kanterna mot mitten som ett kuvert (så kallad stötning) och lägg åter i plastburk med kanterna neråt i 2 tim.

Dela degen i 2 delar och rulla ihop till 2 buller. Låt vila i 15 min under bakduk. 
Kavla ut till ca 25 cm i diameter på mjölat bord. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Pensla med äggstrykning och strö över råsockret.
Låt jäsa i 1 timme

Sätt ugnen på 240 gr
Bryn smöret till toppingen tills det doftar hasselnöt, tillsätt cremé fraiche och låt koka i 2 min. 
Skeda blandningen över tartarerna och grädda dem gyllenbruna i 15-20 min
Låt svalna på galler.
Servera gärna färska jordgubbar och vispad grädde.

Om du nu undrar varför alla dessa deg moment och tänker "varför bara inte göra som vanligt med 2 jäsningar?" så visst kan man göra så.. men brödet blir inte lika sprött och fint som med detta lite längre sätt.

Ursprungsreceptet innehåller dessutom osaltat smör och  7 g havssalt men även det är en smaksak och givetvis än godare. Men valde saltat smör i receptet ovan då det inte alltid finns osaltat att få tag i. 

Lycka till.. antingen du vill testa våfflor med ny smak eller göra Tarte au sucré

Titta gärna in i min bokblogg och läs om boken där jag hämtat detta recept :)


Egna skorpor är bättre än andras piroger ~
Ordspråk från Ryssland

Kasslergratäng med goá kryddor


Ibland är jag så trött på att laga mat.. fantasin tryter och då är det skönt att ta till nåt enkelt, och vad är enklare en kassler? Och plötsligt infann sig skaparglädjen och jag fick lust att testa lite med olika smaker och det här blev supergott... och oj så enkelt och snabbt. 
Fast jag är ingen fantast av kassler så nästa gång gör jag likadant med en fläskfilé istället. 

Detta använde jag iaf denna gång:

800 g kassler
2 dl creme fraise
1dl hackad ruccula
4 finhackade tomater
3 st pressad vitlök
1 tsk tomatpuré
1 tsk chilipulver
1/2 tsk gurkmeja
lite curry
lite salt (tänk på att kasslern är ganska salt)
125 g gratängost

och så här gjorde jag:

satte först ungnen på 250 gr.
Kasslern skivade jag i halvcentimeter tunna skivor och lade dem i en ungsform.
Sen hackade jag ruccula och tomater som jag lade i creme fraisen, tillsammans med övriga kryddor. Rörde om och bredde ut över kasslern. 
Och så gratängost över hela härligheten... shyss in i ugnen tills osten fått fin färg.

Simsalabim... dagens middag skapad och gjord på mindre än en halvtimme  ;) och eftersom jag håller ketos diet så blev det en grönsallad till men det är ju en smaksak. Den totala kolhydratmängden för en portion med 3 bitar kassler och sallad är iaf endast ca 5 och kalorierna 391.


"Även om man äter tillsammans, har man var sin mage"

, intressant, , , , ,

Röda påskägg



Att färga äggen riktigt röda är något vi gör till påsk som en barndomstradition från min mans hemland grekland. 

Det är faktiskt väldigt enkelt att få en härligt djupröd färg som de flesta imponeras av men först lite kuriosa. 

Grekerna färgar dem röda och samlas på påskdagen för att äta dem men innan dess knackar man äggen mot varann i en tävling där den som sist har sitt ägg okrackelerat vunnit. Samtidigt som den ene säger "Kristus är uppstånden" varav den andre svarar "sannerligen är han uppstånden" Enligt grekisk ortodox tro målade Maria Magdalena ett ägg rött som en symbol för Kristi blod. Rött är också färgen för seger och äggen symboliserar den tomma graven. 

Så här enkelt får du äggen vackert djupröda. Ta en rejäl hög (typ 5-6 stora nävar) av gula lökskal och lägg i en gryta med den mängd vatten som ska täcka dina ägg. Tillsätt 2-3 msk vinäger eller 1 tsk ättika och låt koka upp. Därefter lägger du i äggen och låter koka 10-20 min (inte längre) och tar bort grytan från värmen. Låt äggen svalna i rumstemperatur och "fiska" upp dom. Tycker du inte de fått tillräcklig färg så låt dem stå i kylskåp under längre tid. När dom torkat gnid in dem med olivolja och gnid dem blanka med mjukt papper.

Gör nu inte som jag gjorde en gång och tro att dom blir rödare med rött lökskal... dom blir bara brunare ;) Lycka till


Hönan är bara äggets sätt att tillverka ett nytt ägg ~


, intressant, , , , ,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...